vrijdag 16 augustus 2013

AZ - Ajax (JC-schaal)

Eindelijk begint het seizoen weer. Officieel dan, want de Johan Cruijff-schaal blijft toch een veredelde oefenwedstrijd. Dat er een schaal mee te winnen valt is mooi meegenomen. Ajax heeft hem al jaren niet meer gewonnen, de laatste keer was in 2007 (1-0, goal van Gabri). Tegenstander in 2007 was psv. Geen enkele speler van de toenmalige wedstrijdselecties staat nu nog onder contract bij zowel Ajax als psv.

Maar goed, de laatste keer dat deze ‘prijs’ gewonnen werd is dus te lang geleden. Het is sowieso alweer lang geleden dat we een feestje hebben kunnen vieren (3 maanden), voor Ajax begrippen een eeuwigheid.
Nu is AZ de tegenstander. AZ heeft een dramatisch seizoen goedgemaakt door te stunten met het winnen van de knvb beker (o.a. 3-0 winst op Ajax in de halve finale). Ze zijn hun 2 belangrijkste spelers kwijtgeraakt (Altidore en Maher) maar hebben ook weer versterkingen aangetrokken (o.a. Gudelj, Wuytens en Avdic).

Zoals altijd begint elke wedstrijd al uren voor de aftrap. Dat geldt vooral voor de zaterdagavond-, europese- en bekerwedstrijden. Van te voren biertje doen (als het kan in de stad), supportershome, minimaal half uur van te voren in het stadion en daarna nog de kroeg in. Er zijn vervelendere dagen te bedenken.

Halverwege de middag arriveren we in het bloedhete Amsterdam. Door de hitte voelen 3 biertjes aan als 30 bier dus gaan we maar snel naar binnen bij een ierse pub. Na een paar uur tussen de straalbezopen en uber stonede ieren, die de vakantie van hun leven hadden, besloten we om naar de arena te gaan. Omdat we vrij laat weggingen dit keer geen supportershome en in een keer door richting de ingang. Nog voordat we binnen waren had ik het al een beetje gehad. De KNVB had hun best gedaan om alles wat met Ajax te maken had te bedekken om het stadion er zo ‘neutraal’ mogelijk uit te laten zien. En passant deelden ze ook nog gele ARAG (sponsor van de KNVB-scheidsrechters) shirtjes uit aan scheidsrechters die waren uitgenodigd door de KNVB. Het gevolg hiervan was een 5.000 man tellend geel vlak in het stadion. Dat in combinatie met een wedstrijd tussen 2 teams die in het rood en wit spelen slaat natuurlijk nergens op.

Dan heb ik het nog niet eens over die ongelofelijke takkeherrie in het stadion. In plaats van bloed, zweet en tranen, mijn stad van Danny de Munck en de vrolijke koster van Peter Beense werden er nummers gedraaid die  niet zouden misstaan als GTST-openingstune. Ook was de muziek zo hard dat het moeilijk was om verstaanbaar te zijn voor je buurman.

De wedstrijd dan. In de eerste helft was Ajax dominant zonder echt kansen te creëren. Er werd ook weinig weggegeven. Een goede vrije trap van Eriksen en een bijna eigen goal van Moisander, dat was het wel wat betreft de eerste helft. De 0-0 ruststand was dan ook logisch.

Bij de eerste goal van het seizoen 2013/14 speelde de scheidsrechter meteen weer een discutabele rol. Na een afgeslagen corner van Ajax scoorde AZ uit een counter; 0-1 (51e min). Bij het duel wat aan de counter vooraf ging, tussen Blind en Gouweleeuw, maakte Gouweleeuw overduidelijk een overtreding. Het hele stadion zag dat, behalve scheidsrechter Liesveld en zijn assistenten. Waar blijven toch die elektronische hulpmiddelen? Dit moment was overigens ook de 1e keer dat de kaasjes uit Alkmaar te horen waren. Dat snap ik dan ook wel weer, het is ook moeilijk om geluid te maken zonder klappers…

Een paar minuten later mist johannsson een grote kans op de 0-2. Ajax maakt een futloze indruk. De bal wordt eeuwig rondgespeelt zonder dat er echt kansen worden gecreëerd. Ietwat meer diepgang mag ook wel.

Even later staat Ajax weer slap te verdedigen en mag Johannsson de 0-2 binnentikken in de 67e minuut. Dat is meteen ook de 2e keer dat de 700 kaasjes te horen zijn. 2-0 achter met ruim 20 minuten te spelen, gezien het aantal echte kansen dat Ajax tot dan toe gecreëerd heeft wordt dat een heel lastig verhaal.

Gelukkig is Heemskerker Jeffrey Gouweleeuw (zou hij net zoals Bas Dost ook stiekem in een Ajax pyjama slapen?) zo aardig om ons terug in de wedstrijd te helpen door een vrije trap van Eriksen in eigen doel te koppen. De goal werkt als epo want daarna gaat Ajax eindelijk wat feller en geïnspireerder voetballen. Het is wachten op de 2-2. Deze valt dan ook in de 75e minuut, met hulp van Esteban. Die was meer angstig om zich heen aan het kijken of Wesley eraan kwam in plaats van bezig zijn met keepen. Esteban stompte een afstandsschot van Alderweireld zo voor de voeten van Sigthorsson die het cadeautje hartelijk in ontvangst nam. Het publiek boven mij trouwens bedankt voor de overheerlijke bierdouche.

Daley Blind heeft blijkbaar zin in een verlenging want die mist even later een 100% kans. Na een mooie combinatie tussen de Jong en Sigthorsson, die de daaruit gecreëerde kans helaas niet benutte, is het tijd voor de verlenging.

In de verlenging is Ajax oppermachtig en in de 103e minuut beloond Siem de Jong dat met een mooie goal na een even zo mooie voorzet van Eriksen. Vlak daarna vergeet Fischer om de wedstrijd op slot te gooien en doet Andersen dat nog even dunnetjes over. AZ kan geen vuist meer maken. Ondertussen gaan een flink aantal neutrale toeschouwers in de 116e minuut naar huis. Die snappen er niet veel van, blijf voortaan maar lekker thuis.

Na 120 minuten fluit Liesveld voor het einde van een spannende wedstrijd en is de eerste ‘prijs’ voor Ajax in het seizoen 2013/14 een feit. Na het plichtmatige in ontvangst nemen van de schaal door Siem de Jong zetten we koers richting Uitgeest. Op naar de kroeg, op zoek naar wat betere muziek….